Henri Burgers beeldend kunstenaar | visual arts
home   glossary
ARCHIVE  recensie | review : 1997
Martin Pieterse - Troebele vijvertjes met geheimzinnige dingen
In 'De Gele Rijder' aan de Korenmarkt in Arnhem is tot 2 februari het werk van drie exposanten te zien. Toch blijft vooral het werk van één van hen, de Arnhemmer Henri Burgers, als in het geheugen gegrift.
Henri Burgers exposeert regelmatig zijn objecten in expositieruimten in de regio, maar hij blijft verrassen, keer op keer. Ook nu weer in 'De Gele Rijder', waar Burgers zijn mede-exposanten met gemak overvleugelt.
'schilderij' 'schilderij'

Henri Burgers is de meester van de parafine en de giethars, die hij met pigment inkleurt en in dikke, rechthoekige plakken giet. Zo ontstaan troebele vijvertjes waarin, onder het gladde oppervlak van de gestolde vloeistof 'dingen' zichtbaar zijn.

object

Meestal zijn dat onderdelen die Burgers uit wasmachines en andere apparatuur gesloopt heeft en die er in hun doorschijnende plasje plastic buitengewoon geheimzinnig uitzien.
Burgers begrijpt als geen ander, dat een stuk oud ijzer of een stuk verpakkingsmateriaal de fantasie kan prikkelen, als je het maar op een intelligente manier vervreemdt van zijn oorspronkelijke gebruik. Ooit plaatste Burgers een lege plastic benzinetank pardoes op een galerievloer, waardoor het geribbelde ding een soort geheimzinnige kracht kreeg. Een toffe ready made. [...]

'De Gelderlander', 23 januari 1997