Henri Burgers beeldend kunstenaar | visual arts
home   glossary
ARCHIVE  recensie | review : 1999
Jeroen Siebelink - Eerbetoon aan een schildpadbadje
model

"Dan ligt daar een zwart geweldig ding zomaar op straat en dan denk ik wat prachtig", zegt Henri Burgers (32), beeldend kunstenaar.
"Het ziet er zo kant-en-klaar uit, het is duidelijk iets industrieels geweest, een onderdeel van een werktuig of een motor, maar ik zal er nooit achter komen waar het precies voor gediend heeft. En dat hoeft ook niet. Ik blaas er wel nieuw leven in, een kunstleven."
Burgers staat aan het einde van het oude industriële tijdperk, als tussen de heuvelachtige uitlopers van een grijze berg. De Eeuw van Productie is bijna niet meer. Hij kijkt om zich heen - overal liggen de restanten. Afgedankt piepschuim en verpakkingen van polystyreen, hij kan het laten liggen, maar ook oppakken.
Burgers verbaast zich steeds weer over amorfe vormen die ooit zijn bedacht om hun functionaliteit en alleen daarom hebben mogen bestaan. Zonder consumptief of productief of anderszins technisch nut, was het er nooit geweest.
Zo kijkt Burgers ook tegen het in een dumpzaak gevonden schildpaddenvijvertje aan. Eenmaal thuis laat hij het niet onaangeroerd. Hij moet ingrijpen, het schildpaddenbadje zal een monument worden.

installatie

En zo vergaat het ook de piepschuimen dozen voor reageerbuizen, die niemand mooi vindt, maar die hij als legostenen gebruikt voor een groots architectonisch bouwwerk en vervolgens achter vitrineglas plaatst.
Burgers' muurpanelen zijn, nog explicieter dan zijn ruimtelijke vormen, een archeologische zoektocht naar dingetjes die hij zelf verstopt. De rode wasgietsels van een tl-buis en een peertje liggen in een houten bak die hij laag voor laag volgiet met blauwe pigmenten totdat de lampen aan het zicht zijn onttrokken. Na de harding schraapt en pelt hij als een oudheidkundige laag voor laag van het paneel af totdat de fossielen van deze tijd bloot komen te liggen. Wat dan aan de oppervlakte verschijnt, is zo bevreemdend ! Een prehistorische voorstelling van een sateliet in de ruimte, vastgelegd op een twintig kilo wegend, vuistdik tablet. Zeer indrukwekkend en zeer krachtig.
De iconen van Henri Burgers zijn een sublieme ode aan een tijdperk dat nog niet eens voorbij is. Ze doen terugdenken aan Het Nu.

NeXT!, editie maart 1999