Henri Burgers beeldend kunstenaar | visual arts
home   glossary
ARCHIVE  recensie | review : 2016
Marten Hendriks - Henri Burgers in PULSE 10
Henri Burgers volgt de dwaalsporen die hij zelf heeft uitgezet door de uitkomsten van zijn werk als beeldend kunstenaar als leidraad te nemen voor zijn zienswijze.
schilderij

Aan een schildpaddenbadje in een dierenwinkel schrijft hij vooral bouwkundige kenmerken toe door het 180 graden te kantelen. Om zich dat beeld toe te eigenen is het maken van een foto niet afdoende. Door het schildpaddenbadje als mal te gebruiken voor een gipsgietsel en dat na stolling weer te kantelen kan het een model worden voor het maken van een schilderij.

ready made

Een schilderij van een torenflat vindt ook zijn oorsprong in een zogenaamd 'mat' van een industriële vaatwasser, die hij aantreft tussen afval.

installatie

Voor een site-specific werk weet hij contact te leggen met de fabrikant van dergelijke matten om een opdracht te kunnen verstrekken voor een op maat vervaardigd raster van piepschuim. Dat raster plaatst hij in een zwart geschilderde nis om er vervolgens, geholpen door drie man, een 10 mm dikke glasplaat voor te plaatsen, waar hij een transparante bruine laag op heeft aangebracht.

schilderij

Voor zijn schilderijen gebruikt hij uiteenlopende technieken die het werkelijkheidsgehalte van een veelal toekomstgericht droombeeld kunnen bevorderen.

schilderij

Hij actualiseerde de encaustiek - een eeuwen oude schildertechniek - door in plaats van bijenwas giethars te gebruiken voor de menging met pigmenten.

Toelichting bij expositie, 1 oktober 2016